Mantelzorg in de Metalektro

Mantelzorg in de Metalektro


Steeds meer mensen zijn mantelzorger zonder dat zij dat beseffen. Dat betekent dat zij intensief zorgen voor iemand in hun nabije omgeving. Hoe combineer je dat met je werk? Wat zijn de mogelijkheden? Wij maken dit graag helder en bespreekbaar. Want het goed kunnen combineren van werk en mantelzorg in de Metalektro is een gezamenlijk belang! In de praktijk lossen werkgevers en werknemers dit vaak samen op, in goed overleg.

In het protocol van de Cao’s Metalektro 2019/2021 is vastgelegd dat de werknemer de mogelijkheid heeft om over mantelzorgtaken tijdig met de werkgever afspraken te maken.
Die afspraken worden schriftelijk vastgesteld en bevatten minimaal:

  1. indicatie van de duur van de mantelzorgtaken,
  2. de omvang van de mantelzorgtaken in uren per dag/week,
  3. flexibele indeling van arbeidstijden en werkzaamheden, eventueel met (gedeeltelijk) thuiswerken en
  4. combinatie van zorg met de arbeidstijden.

Je kunt veel doen om werk en mantelzorg goed te combineren.
Ga in gesprek en l
eg de afspraken goed vast!

Weet je wie in jouw organisatie mantelzorger is?
1 op de 6 werknemers is mantelzorger, misschien ook in jouw organisatie. Maar medewerkers realiseren zich niet altijd dat zij mantelzorger zijn. Zij kunnen met de juiste afspraken hun werk en zorg meestal goed combineren.

Zorg goed voor je mantelzorgers!
Bevorder dat mantelzorgers in je organisatie in gesprek gaan met collega’s en hun leidinggevende. En dat deze mantelzorgers, maar ook hun leidinggevende, op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Zorg ervoor dat zij weten waar zij meer informatie kunnen vinden en met vragen naar toe kunnen. Je wilt graag dat medewerkers goed functioneren. Voorkom dat de balans tussen werk en privé uit evenwicht raakt. Zorg daarom goed voor mantelzorgers in jouw organisatie!

André zorgt al een paar jaar voor zijn moeder die dementerend is. Het begon met een wekelijks bezoekje. Maar inmiddels gaat hij bijna iedere dag even langs. Hij helpt haar met eten, aankleden, de post, ziekenhuisbezoeken. Een heel geregel voor André … Gelukkig is zijn werkgever op de hoogte van zijn situatie. En zijn er duidelijke afspraken over wanneer hij naar huis kan om wat dingen te regelen. Hij lost dit samen met zijn werkgever op, in goed overleg.”

Het helpt als je omgeving weet dat je mantelzorger bent
Laat weten dat je mantelzorger bent. Wacht daar niet te lang mee. Zo zorg je dat iedereen snel kan meedenken voor de beste oplossing voor jouw situatie. Als mantelzorger is het goed te weten dat je er niet alleen voor staat! Kortom, praat met je werkgever!

André: “Het geeft zo veel meer rust. Nu mijn leidinggevende en collega’s op de hoogte zijn.
En soms zelfs met me meedenken.”

 

Samen in de ROM